Gode (nett)ressurser for undervisning


Her er en oversikt over noen av de ressursene jeg bruker for å planlegge og gjennomføre undervisningen i norsk og engelsk i VGS. Disse ressursene kan selvsagt også brukes i andre fag.


Innsamling og systematisering av informasjon:

Delicious: Tjeneste som lar deg samle bokmerker på nettet basert på etiketter. Du kan også abonnere på etiketter, og du kan danne nettverk med andre og dele tips. Se egen side om Delicious i menyen til venstre.
Google Reader: En av Googles mange tjenester som lar deg abonnere på nettsteder som har enten RSS feed eller atom-abonnement. Denne typen tjeneste er uunværlig for å holde oversikt over 60 eller flere elevblogger! Det er lurt å opprette mapper til hver klasse. Et annet alternativ kan være Netvibes.

Produksjon av (sammensatte) tekster:

Google Docs: "Office-pakken på nett". Denne tjenesten lar deg opprette og dele dokumenter på nettet. Du kan også invitere andre til å samarbeide med deg. Dette er en kjempefin ressurs for elevene også. Jeg bruker den bl.a. til å lage oppgaver i når det blir for mye tekst til å legge direkte på bloggen. Deretter publiserer jeg dokumentet, og lager peker fra bloggen.
Wikispaces: Her kan du lage din egen wiki, eller du kan la elevene gjøre det. Husk å krysse av for at det er til undervisningsbruk, så slipper du reklame på wiki-en.
Blogger: Denne tjenesten (også eid av Google) lar deg opprette en weblog - blogg - gratis. Enkelt i bruk, og anbefales til elever. Et alternativ kan være Wordpress som også er gratis, men noe vanskeligere å komme i gang med.
Photo Story 3: Dersom du har en gyldig Windows-lisens kan du laste ned dette lille programmet gratis. Det er veldig enkelt i bruk, og elevene tar det fort. De kan lage spennende sammensatte tekster med lyd, tekst og bilder.
(Se Gode kilder for flere pekere til ulike typer verktøy for digital tekstproduksjon.)

Se også dette innlegget på bloggen min: Mitt Web 2.0-klasserom

Å lage skjermdumper og skjermvideoer:

Noen ganger er det veldig praktisk å lage korte instruksjonsfilmer til elevene. Enten lager jeg presentasjoner i Power Point som jeg deretter legger inn kommentarer på, eller så viser jeg på skjermen mens jeg tar opp kommentarene til. Da bruker jeg Camtasia Studio. Det er ikke gratis, dessverre, men man kan laste ned en demo som virker i 30 dager slik at man kan teste det ut. Få skolen til å kjøpe det inn - det er virkelig nyttig, og noe alle lærere kan bruke. Opptaket ditt produseres til en flash- eller wmw-fil (det er også andre valg) i Camtasia. Du trenger ingen spesielle tekniske kunnskaper for å gjøre dette, programmet er veldig lett å bruke. For å kunne legge ut filmen på en blogg eller wiki er det nødvendig å laste den opp på nettet først for så å embedde den (lime inn koden), til det bruker jeg Vimeo. Av og til trengs det bare et bilde av skjermen. Prøv SnagIt, (ikke gratis, men fins i demo) det er veldig enkelt å ta skjermdumper med.